Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 03-07-2018 Auteur: Peter Keijzer
Noodzaak van verstandig omgaan met de zon opnieuw aangetoond

Noodzaak van verstandig omgaan met de zon opnieuw aangetoond

Tijdens de Huidkankerdag die onlangs werd gehouden, werden bij 514 van de ruim 3500 deelnemers verdachte plekken gezien. Bij meer dan 200 mensen werd een zeer hoge verdenking op huidkanker geconstateerd, waarbij in 28 gevallen mogelijk sprake was van een melanoom, de kwaadaardigste variant van huidkanker. Deelnemers met verdachte plekken hebben het advies gekregen om zich nader te laten onderzoeken.

Bijna 180 dermatologen van ruim 80 klinieken uit het hele land deden mee aan de Huidkankerdag die voor de zesde keer werd gehouden. Ook in onze regio kon men zich aanmelden bij o.a. het HagaZiekenhuis, het Reinier de Graaf en Franciscus Gasthuis & Vlietland. De dermatologen van het HagaZiekenhuis ontdekten bij 5 van de 51 bezoekers verdachte plekjes. Een verontrustend hoge ‘score’, aldus de dermatologen. "Huidkanker behoort tot de top 3 van de meest voorkomende vormen van kanker", zegt dermatoloog Mayke Houtappel die samen met haar collega’s bezoekers tijdens de Huidkankerdag nakeek op verdachte plekjes. "Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. En we zien dat aantal toenemen onder andere door de toename van het aantal ouderen. Zij zijn vanwege hun leeftijd al langer blootgesteld geweest aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Maar ook mensen met een licht huidtype zijn risicogroepen en mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen. Mensen die overmatig gebruik maken van de zonnebank of patiënten die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen lopen ook meer risico."

Meer vragen
Bij het Reinier de Graaf hebben de dermatologen heb 67 mensen gezien. Er zijn 11 patiënten verwezen naar de huisarts voor verdachte laesies (voorstadium van huidkanker en onrustige moedervlekken), bij drie mensen was er een zeer sterke verdenking op huidkanker: “We zien dat een aantal mensen al meerdere malen zijn geweest. Wij hebben hen geadviseerd om jaarlijks een afspraak te maken bij de huisarts”. Ook in het Franciscus Gasthuis & Vlietland kon men zich ook aanmelden voor controle. Hier hebben zich 100 bezoekers laten checken, waarvan vier personen zijn doorverwezen voor verder onderzoek. Dit beeld is ongeveer gelijk ten opzichte van vorig jaar. Wat de dermatologen opviel is dat de bezoekers meer vragen hadden over UV-schade, het gebruik van de zonnebank en zonprotectie. Een teken dat het gebruik van zonlicht en huidkanker in een toenemende belangstelling staat.