Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 10-05-2018 Auteur: Peter Keijzer
Paula de Jong: ‘Acceptatie van Coeliakie maakt enorme groei door’

Paula de Jong: ‘Acceptatie van Coeliakie maakt enorme groei door’

In de afgelopen tien jaar is de bekendheid en acceptatie van Coelakie explosief gegroeid. Bij de regionale afdeling van de landelijke patiëntenvereniging (13.000 leden) melden zich gemiddeld twintig nieuwe leden per maand aan.

Paula de Jong is voorzitter van de Zuid-Hollandse afdeling van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Zelf ziet ze zichzelf meer als contactpersoon voor deze regio. Een titel die misschien meer in overeenstemming is met wat zij graag en vaak doet; voorlichting en advies geven aan een ieder die er om vraagt. “Er is inderdaad heel veel veranderd rondom Coeliakie, zeker toen de hype ‘glutenvrij’ uit Amerika is komen overwaaien. Zo’n tien jaar geleden nam ik als we naar Spanje op vakantie gingen een koffer met glutenvrij eten mee. En een restaurantbezoek was al een enorm risico vanwege allerlei verkeerde stofjes. Tegenwoordig is Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) overal op de wereld bekend als glutenintolerantie. Natuurlijk, nog niet elk restaurant kan glutenvrije gerechten bereiden. Dus als we gezellig uit eten gaan bel ik van tevoren naar het restaurant van mijn keuze om te checken of ik met een glutenintolerantie terecht kan. Bij een te vaag antwoord zoek ik gewoon even verder. Als ik helemaal zeker wil weten dat ik glutenvrij kan tafelen, kijk ik op www.glutenvrij.nl onder het kopje ‘Lekker Glutenvrij restaurants’. Daar vind je een overzicht van de restaurants in Nederland die zijn aangesloten bij Lekker Glutenvrij. Wij werken als organisatie met een veilig keurmerk dat je herkent aan de deursticker. Deze restaurants zijn ons gecontroleerd en krijgen een jaarlijkse check door een gespecialiseerde diëtist”, aldus Paula, die ook de belangstelling vanuit de industrie heeft zien groeien. “Talloze ‘veilige’ producten liggen nu in de schappen. Of een product écht glutenvrij is, kun je lezen op het etiket of op de verpakking. Het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar) geeft je extra zekerheid dat het product veilig is”.

Onderzoek
Hoe weet je nu dat je te maken hebt met Coeliaki? Paula: “Als je last hebt van buikpijn, diarree, obstipatie of vermoeidheid kun je ook eens denken aan Coeliakie. Op onze site www.glutenvrij.nl staat een test die wat meer inzicht geeft. Daar staan ook o.a. de verschijnselen bij volwassenen en de symptomen die zich bij kinderen kunnen voordoen. En natuurlijk bij twijfel naar de huisarts gaan om een goede diagnose te (laten) stellen door bijvoorbeeld een MDL arts in het ziekenhuis. Het uitsluiten dat je NIET te maken hebt met Coeliakie is een onderzoek zeker waard. Mocht het uitwijzen dat je toch te maken hebt met Coeliakie, kan aanpassing van voedsel de klachten helpen te verminderen”, adviseert Paula, die in de regio met vijf vrijwilligers telefonisch bereikbaar is om advies te geven. “Soms wil men ook gewoon even van zich afpraten, want als ervaringsdeskundige kan ik gerust stellen dat het je leven na de constatering behoorlijk op zijn kop kan zetten. Een goed gesprek is voor deze mensen veel waard en wij staan ze graag te woord”. De vereniging doet veel voor haar leden, weet Paula. “Zo kunnen we nu een hamburger eten bij de Mc Donalds. Het NCV heeft er voor gezorgd dat er geen tarwe beschermlaag om de kaas zit. Voor het vermelden van allergenen op levensmiddelen in Europa heeft de vereniging zich eveneens sterk gemaakt. En als lid krijg je korting op baklessen en producten en er zijn zorgverzekeraars die je lidmaatschap betalen. Zij geven ook veel informatie over de nieuwste ontwikkelingen en tips waar je wat mee kan”.

Meer info op: www.glutenvrij.nl Tel: (0174)-418 441