Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 27-09-2017 Auteur: Peter Keijzer
Sportblessures liggen na de zomer op de loer

Sportblessures liggen na de zomer op de loer

De zomer is weer voorbij. Veel mensen gaan weer sporten en beginnen op het zelfde niveau als voor de zomer. Dit kan overbelastingen gaan geven in onze spieren, pezen en gewrichten waardoor we een grotere kans hebben op een blessure. Het is dus heel belangrijk dat je na de zomer je sport weer rustig opbouwt, zo is het advies van Jasper Wanders.

Er zijn veel verschillende blessures en elke blessure heeft een andere oorzaak. Wanders: “We kunnen niet alle blessures vòòr zijn, maar er zijn wel een aantal dingen die we zelf kunnen doen om de kans op een blessure te verkleinen. Zo zijn schoenen erg belangrijk. Dit klinkt logisch maar vaak weet men niet waar je op moeten letten. Hoe je beweegt is het belangrijkste. Alles moet goed in balans zijn, zeker als je sport. We trainen vaak alleen de spiergroepen die we gebruiken voor de sport die we beoefenen en ‘vergeten’ de andere spieren. Terwijl die net zo belangrijk zijn. Als we dit niet doen worden de ‘getrainde’ spieren te sterk en/of de vergeten spieren te zwak, waardoor we een disbalans krijgen in ons lichaam. Zo kan het zijn dat je spieren gebruikt voor functies die daar niet voor bedoelt zijn, waardoor overbelasting op de loer ligt”.

Behandeling
Wie een blessure heeft of heeft gehad weet hoe vervelend dit is. En zeker als de klachten niet overgaan of later weer terug komen. “Dit kan komen omdat de ‘oorzaak’ ergens anders zit dan de klacht”, weet Wanders. “Als je wilt weten waar de ‘oorzaak’ zit van een blessure of de kans op een blessure zo klein mogelijk wilt maken, zou je moeten weten waar je ‘beperkingen’ zitten. Op deze wijze kun je doelgerichter trainen en je verbeteren. Dit kan doormiddel van een zeer uitgebreid bewegings-/loopanalyse met video-opname én een uitgebreide schoenanalyse. De resultaten worden vervolgens besproken en kan er een behandelplan worden opgesteld. Wij kunnen dus helpen als je wilt weten waar je aan moet werken om blessures te voorkomen. En dat begint met het maken van een afspraak voor een intakegesprek”.

Info: www.wanderspodologie.nl