Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 27-09-2017 Auteur: Peter Keijzer
Franciscus Borstkliniek: inwendige bestraling voor borstkanker

Franciscus Borstkliniek: inwendige bestraling voor borstkanker

Vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium hoeven in de toekomst niet meer tientallen keren voor bestraling naar het ziekenhuis, als het aan promovendus Gerson Struik en chirurg Taco Klem ligt. Door de behandelmethode met radioactieve zaadjes wordt dat nog slechts één ziekenhuisbezoek.

Patiënten worden voor deze nieuwe bestralingsmethode slechts één keer in het ziekenhuis verwacht. De behandeling vindt plaats bij patiënten die een borstsparende operatie hebben ondergaan, waarbij de tumor is verwijderd, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC in Rotterdam.

'Veel minder het idee dat je ziek bent'
Een aantal weken na de operatie komen patiënten terug voor een behandeling die een uur duurt, en worden de radioactieve zaadjes geïmplanteerd op de plek waar eerst de tumor zat. De inwendige bestraling werkt vervolgens ‘thuis’ en de zaadjes kunnen als ze na drie maanden zijn uitgewerkt op hun plek blijven zitten. Momenteel is het in Nederland gebruikelijk dat een vrouw met borstkanker na de operatie 4 weken lang 5 dagen per week naar het ziekenhuis moet komen voor uitwendige bestraling, als ze haar borst wil behouden. Het grote voordeel volgens Struik is dan ook de tijd die de behandeling duurt. "Je wordt als het ware thuis bestraald, en hoeft niet steeds naar het ziekenhuis. Patiënten kunnen daardoor ook sneller hun dagelijkse activiteiten weer oppakken. Je hebt veel minder het idee dat je ziek bent."

Niet iedereen komt in aanmerking voor de behandeling. Alleen vrouwen van 50 jaar of ouder met borstkanker in een vroeg stadium kunnen de behandeling ondergaan. "De tumor mag niet groter zijn dan 3 centimeter, er mogen geen uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren en de implantatie moet technisch haalbaar zijn", zegt Struik. Methode wordt al gebruikt in Noord-Amerika

In Canada en de VS is de methode al zeer succesvol. Voor deze groep patiënten is de kans dat de tumor terugkomt met deze behandeling na vijf jaar 1,2 procent. De Franciscus Borstkliniek begeleidt en behandelt jaarlijks 2000 patiënten met een verdenking op borstkanker of een aandoening van de borst(en). Voor meer informatie kijkt u op www.franciscus.nl/borstkliniek