Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 23-02-2018 Auteur: Peter Keijzer
Informatiebijeenkomst ‘Zorg voor uw naaste’

Informatiebijeenkomst ‘Zorg voor uw naaste’

Zorg voor je naaste is voor veel Westlanders heel normaal, ‘dat doe je gewoon’. Ze geven om de mensen die hen dierbaar zijn en dan is het logisch om voor hen te zorgen wanneer dit nodig is. De impact op het dagelijks leven kan dan, vaak ongemerkt, groter worden. Gewone zorg wordt dan opeens mantelzorg en hoe ga je hier dan mee om. Tijdens een informatiebijeenkomst op dinsdag 20 maart wordt de Westlandse burger geïnformeerd over de mogelijkheden rond zorg en ondersteuning bij mantelzorg. “Mantelzorg is alle onbetaalde zorg voor zieke of hulpbehoevende naasten”, aldus Lydia Schraven, consulent mantelzorg bij Vitis Welzijn. “Het gaat dan om intensieve zorg voor langere tijd. Een mantelzorger is geen professionele zorgverlener. Er is sprake van een persoonlijke relatie, zorgen voor een partner, een ouder, een kind, een buurvrouw of een vriend. Tot een paar jaar geleden waren er 400 mantelzorgers bekend in onze gemeente. De laatste jaren is dit aantal gegroeid naar meer dan 2000 mantelzorgers”, vervolgt Schraven.

Zorg uit handen nemen
Mantelzorg kan een grote impact hebben op het leven van de mantelzorger. De mantelzorger zorgt immers niet alleen voor een ander, maar déélt ook in de zorgen. Sommige mantelzorgers kunnen zwaar belast zijn door de intensieve of langdurige zorg voor hun naaste. “Wij nemen graag een deel van die zorgen uit handen en bieden tijdig ondersteuning om overbelasting juist te voorkomen. Samen met Careyn en Pieter van Foreest organiseren wij daarom een laagdrempelige bijeenkomst waar wij informatie geven om zo samen met de mantelzorger de juiste weg te bewandelen,” aldus Lydia Schraven.

Informatiebijeenkomst
Aan de informatiebijeenkomst werken vele organisaties en personen uit de zorg mee. Wethouder Marga de Goeij opent de bijeenkomst en een huisarts uit Westland gaat dieper in op het thema ‘huisarts en zorg’. Vervolgens presenteren thuiszorgorganisaties, een ontmoetingscentrum, een praktijkondersteuner. De Vereeniging, een Wmo consulente, een ergotherapeut en een casemanager dementie zich. Vanuit het publiek is vervolgens ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. U bent, dinsdag 20 maart, als mantelzorger van harte welkom tijdens deze informatiebijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats van 16.30 tot 20.00 uur in wijkcentrum De Backerhof, Wittebrug 2 in Poeldijk. Graag aanmelden via mantelzorg@vitiswelzijn.nl en voor meer informatie kunt u contact opnemen met de consulent mantelzorg van Vitis Welzijn via (0174) 630 358.