Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 22-02-2019 Auteur: Peter Keijzer
Zwemmen staat in toenemende belangstelling

Zwemmen staat in toenemende belangstelling

De feiten liegen niet. Er zijn in het afgelopen jaar meer zwemdiploma’s gehaald. Een teken dat het zwemmen aan populariteit wint. Niet alleen bij de jeugd, òòk een sterk groeiende 55+ groep is steeds vaker in de Westlandse zwembaden van Optisport te vinden.

Manager Gideon van der Kaaij staat met een team van 95 medewerkers klaar om het zwemplezier te verzorgen voor vestigingen in De Lier, Naaldwijk en ’s-Gravenzande. Ook de invulling van activiteiten in de VreeLoohal en de Westlandhal behoren tot de dagelijkse werkzaamheden. “We zien dat zwemmen meer op de kaart komt te staan. Dat begint al op zeer jonge leeftijd als de moeders hun baby’s laten wennen aan het heerlijke verwarmde water. Baby’s en peuters beleven samen met de karakters Liz de zeester en Wes de haai de spetterlessen. Deze lessen zijn opgebouwd voor kinderen om te wennen. Het eerste jaar is gericht op quality time tussen ouder en kind. Gaandeweg gaan de kinderen steeds meer ontdekken en oefenen. Op die manier wordt er een naadloze aansluiting op het zwemlesavontuur met zusje en broertje Zed en Sop gecreëerd, de hoofdpersonages in het Optisport zwemlesconcept. Alle avonturen staan beschreven in een paspoort dat de kinderen samen met een prachtige schatkist krijgen bij aanvang van de zwemles. Gaandeweg worden er edelstenen en zegels verdiend, waardoor de kinderen worden beloond zodra ze weer een belangrijke stap hebben gemaakt. We merken dat ouders het in toenemende mate belangrijk vinden dat hun kind vertrouwd raakt met water. Daarom is het onze taak om ‘zwemlessen’ extra aantrekkelijk te maken. ‘Plezier’ in de plaats van ‘moeten’. Dat zien we vaak ook terug in de periode er na, wanneer kinderen aan hun ouders vragen om met elkaar te zwemmen. Eigenlijk wel begrijpelijk, die combinatie van gezond bezig zijn en gezelligheid. We hebben immers in alle zwembaden een uitgebreide horecagelegenheid waar we goed voor de inwendige mens zorgen. Elke week worden hier wel een of meerdere kinderfeestjes gehouden”, aldus Gideon, die ook de groep ouderen die banen komen zwemmen sterk ziet groeien. “Het klopt inderdaad dat de groep babyboomers ook voor een sterke groei zorgt. Het mooie hiervan is dat je het tot op hoge leeftijd kunt volhouden. Je bepaalt immers zèlf het tempo en de hoeveelheid banen. Gelet op de steeds ouder wordende groep ouderen en de mate waarin ze actief blijven, is de rol van het zwembad in de toekomst extra belangrijk”, benadrukt Gideon, die òòk wijst op het brede aanbod dat niet aan leeftijd is gebonden zoals aquatherapie, aqua’vitaal, aqua’robics, aqua’bootcamp, aqua’trimmen en aqua’fit. Voor alle leeftijdsgroepen zijn het zeer populaire zwemuurtjes.

Nominatie
Met zijn 36 jaar is Gideon als manager ‘jong’ te noemen. Toch heeft de ’s-Gravenzander een behoorlijks staat van dienst: “Ik ben op mijn 17 e als toezichthouder in zwembad De Hoge Bomen begonnen. In die tijd ben ik gaan studeren aan het CIOS in Goes en heb in Naaldwijk stage gelopen. Daarna ben ik zwemleerkracht geworden, gevolgd door de functie locatiecoördinator. En sinds kort heb ik een managersfunctie met tal van nieuwe uitdagingen bij Optisport Westland”. Het is duidelijk, Gideon van der Kaaij is een mens die óók de sociale kant van zijn werk koestert. Niet voor niets is hij onlangs genomineerd voor de titel ‘sportvrijwilliger van het jaar’. “Ik kan niet ontkennen dat ik een gedreven mens ben en graag met mensen werk. Dat is bij ‘mijn’ korfbalclub ckv ONDO niet anders. Het met elkaar naar een resultaat toe werken is me op het lijf geschreven. En dat is binnen de werkzaamheden bij Optisport niet anders”.
Info: www.optisport.nl