Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 25-06-2019 Auteur: Peter Keijzer
Trainingsmogelijkheden voor mensen met knie-, heup-of protheseproblemen

Trainingsmogelijkheden voor mensen met knie-, heup-of protheseproblemen

Werken aan je conditie lijkt de gewoonste zaak op aarde. Maar stel dat je door problemen aan knie, heup of prothese niet meer de trapomwenteling kan maken op de fiets of hometrainer. Bij het Wateringse Family Sports zijn dergelijke problemen geschiedenis. Beweeggoeroe Ted Janse ziet honderden enthousiaste en gemotiveerde sporters per week. Onder hen een grote categorie spinners die zich ter plekke lekker ‘leeg’ rijden. Voor een aantal mensen is een dergelijk sportbeleving onmogelijk. Tot voor kort. “Ik hoorde van een van onze sporters dat ze graag wilde gaan spinnen maar dat dit door knieproblemen niet kon. Ze vertelde me ook over de aanpassing die thuis op haar hometrainer was aangebracht waardoor ze tòch aan haar conditie kon werken. Dat bracht mij op het idee om dergelijke aanpassingen bij Family Sport te introduceren. Dus zocht ik contact met bedenker Peter Reichardt die voor ons enkele fietsen aangepast heeft. Met dit vernuftige stukje techniek worden veel mensen die knie, heup of prothese niet kunnen buigen en/of strekken heel blij. Omdat sporters met dergelijke problemen gebaat zijn met ‘maatwerk’ nemen we graag de tijd om alles in te stellen en te zorgen voor een heerlijk stukje sportieve ontspanning. Iets dat voor deze sportersgroep tot voor kort onmogelijk was”.

Mogelijkheden
Het avontuur van Peter Reichardt heet ‘Fietsen op Maat’ en is nog maar net vier jaar geleden begonnen: “Ik heb een technisch/ commerciële achtergrond maar ben ook een periode leverancier en adviseur van elektrische fietsen geweest. Met die ervaringen keek ik naar de problemen die mijn moeder ondervond door haar kniebeperking. Op haar fiets was een crankverkorting aangebracht die absoluut niet de gewenste oplossing voor haar probleem was. Een crankverkorting breng je immers aan bij een beenlengteverschil of bij kinderen die niet bij de trappers kunnen. Dus heb ik vanuit mijn ervaringen uit het verleden enkele aanpassingen bedacht die wèl voldeden”, aldus Reichardt, die een toelichting geeft over de mogelijkheden: “Een ‘ROM-Pedaal’ maakt fietsen mogelijk wanneer je je knie, heup of prothese beperkt kan buigen. Dit hulpmiddel voor de fiets wordt gemonteerd tegen de bestaande pedaalarm (crank) van de (elektrische) fiets. De ‘ROM-Herstel’ is voor revalidatie op de hometrainer, zodat de revalidatie wordt versnelt. Na een nieuwe knie, heup of knieband wordt de volledige trapomwenteling gemaakt. Deze aanpassing is instelbaar naarmate de revalidatie vordert en past op iedere hometrainer. De ‘ROM-Reva’ is een hulpmiddel voor de bestaande fietstrainer/ergometer voor mensen met beperking aan heup, knie of met een onderbeenprothese. Het fietshulpmiddel maximaliseert de bewegingsuitslag bij een beperkte buiging van knie, heup of prothese. Dit terwijl de juiste fietshouding en beenstrekking niet verandert”.

Emoties
Als je plotseling weer kunt sporten brengt dit de nodige emoties met zich mee. Ondernemers Ted Janse en Peter Reichardt waarderen de vele positieve reacties op hun werk, zeker wanneer iemand weer heerlijk aan het trainen is of dat men probleemloos op de fiets kan stappen om boodschappen te doen in het dorp. Peter: “Gisteren werd ik gebeld door een van mijn klanten. Mijnheer is nog maar 47 jaar en heeft sinds 1991 niet meer gefietst. Hij heeft met onze aanpassing eindelijk een oplossing gevonden voor zijn probleem. Je kunt je wel voorstellen wat dàt met je doet.”