Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 25-06-2019 Auteur: Peter Keijzer
Stichting On Wheels: ‘Varen geeft zo’n gevoel van vrijheid’

Stichting On Wheels: ‘Varen geeft zo’n gevoel van vrijheid’

Stichting On Wheels steunt sinds 1997 kinderen, jongeren en volwassenen met een ernstige lichamelijke beperking. Door de jaren heen hebben vele honderden mensen gebruikt gemaakt van aangepaste vervoer- en kampeermiddelen en chalets. Wat velen niet weten is dat men er ook regelmatig op uit trekt met tochtjes op de Westlandse wateren. De stichting zou in dit geval ook ‘On Waves’ kunnen heten door het verhuur van de geheel aangepaste boot ‘The Big Dragon’.

Thea de Haan is een van de dertien vrijwilligers die een paar dagen per week actief is voor de stichting ‘On Wheels’. Tijdens ons bezoek aan het gezellige home in Maasdijk rollen al snel de verhalen en avonturen over tafel. Natuurlijk komen we met o.a. Roel (Sentges) te spreken over Marijke en hun kinderen die zo belangrijk geweest zijn bij de ontwikkeling van stichting ‘On Wheels’. Het was juist de wens van deze jongens om eens een tochtje op het water mee te mogen maken. Helaas heeft dat voor Nick niet zo mogen zijn. Thea: “In 2012 is hij overleden. Op zijn uitvaart heeft iemand spontaan een bus voor een vrijwillige bijdrage neergezet. Dat was eigenlijk het begin van de missie om ‘On Wheels’ het water op te krijgen. Na enkele jaren sparen konden we een schuit kopen die helemaal gestript is. Deze is vervolgens aangepast voor zes rolstoelen en vijftien zitplaatsen. In april 2016 is de schuit feestelijk gedoopt. Zo jammer dat een paar maanden daarna jongste zoon Jessy is overleden; hij heeft slechts een paar tochtjes mee kunnen maken maar… heeft nog wel de naam kunnen bedenken, ‘The Big Dragon’. Door zijn overlijden, het zet toch weer de wereld op zijn kop, is er in het eerste jaar weinig gevaren”.

Olsthoorn Ranch
‘The Big Dragon’ is helemaal ingericht voor mensen met een zware beperking plus hun begeleiders. Thea: “Ook voor familiebijeenkomsten of verjaardagen van opa en/of oma wordt de boot gehuurd. Al of niet gekoppeld aan catering etc. Zelfs instellingen die Westland bezoeken knopen er soms een paar uurtjes met onze boot aan vast. En wij zijn blij dat er gevaren kan worden want stilstand is achteruitgang”, zegt Thea, die vertelt dat het in-de-vaart-houden van de boot geld kost. “Het jaarlijkse onderhoud, eventuele reparaties en verzekeringen tikken behoorlijk aan. Desondanks proberen we de huur betaalbaar te houden. Winst wordt er niet gemaakt. Als we onder aan de streep gelijk uitkomen zijn we al tevreden. Gelukkig dat we onze boot bij de Olsthoorn Ranch In Naaldwijk mogen stallen, dit geeft ook weer een besparing. Deze locatie is trouwens ook het start- en eindpunt van de route door Westland”.

Hartverwarmend
Vrijwilliger André Schoenmeijer is een van de schippers van de ‘The Big Dragon’. Hij geniet van leuke dingen na zijn werkzame leven bij Hoogheemraadschap Delfland. Een van zijn hobby’s is het varen bij ‘On Wheels’: “We hadden al een route van vier uur en sinds kort hebben we er een verkorte versie van twee uur aan toegevoegd. We zijn een paar keer naar de Foppenplas geweest en dan zie je dat na vier uur varen iedereen zit te knikkerbollen. Maar de reacties van de passagiers zijn altijd bijzonder en hartverwarmend. Zelfs mensen die hun hele leven al in Westland wonen hebben soms geen idee waar ze zijn, vanaf het water kijk je heel anders naar je streek”, aldus André, die trots is op ‘zijn’ boot. “Zowel dak als zijkanten kunnen bij mooi weer geopend worden. En als de mensen van het uitzicht zitten te genieten vertel ik er ook een stukje geschiedenis bij. Bijvoorbeeld dat de vrouwelijke passagiers het maar makkelijk hebben tegenwoordig. Vroeger kreeg moeder een tuig om en moest ze op de wal de schuit voort slepen”, aldus de schipper, die wijst op de strenge voorwaarden om de boot varende te houden. “Onderhoud is heel belangrijk. Om de drie jaar gaat hij de kant op en wordt helemaal gekeurd. De rolstoellift, brandblussers, reddingsmiddelen, ehbo voorzieningen, alles wordt in topconditie gehouden en niets wordt aan het toeval over gelaten”, aldus André die de aanvragen voor een rondvaart ziet toenemen. “Wie ervaring heeft met het besturen van een boot kan zich bij ons aanmelden. Wij zoeken een extra schipper die het leuk vindt om zelfstandig een groep mensen op het water te vermaken. En als we nu toch de aandacht hebben… we zoeken ook nog iemand die ons een paar uurtjes per week zou willen ondersteunen met de financiële administratie”.
Voor meer informatie over een rondvaart met de ‘The Big Dragon’: Telefoon (0174) 528 630 op dinsdag of donderdag tussen 09:00 en 15:30 uur of op woensdagmiddag tussen 12:00 en 15:30 uur. Bij geen gehoor een e-mail naar info@stichtingonwheels.nl.