Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 06-03-2016 Auteur: Peter Keijzer
Nieuw gezondheidscentrum in Naaldwijk krijgt gestalte
Foto: HET architectenbureau

Nieuw gezondheidscentrum in Naaldwijk krijgt gestalte

De contouren van het nieuwe gezondheidscentrum in Naaldwijk worden duidelijk zichtbaar. Het voormalig kerkgebouw De Kandelaar op de hoek Dijkweg / Verdilaan wordt getransformeerd tot een bijzondere locatie waar diverse zorgverleners hun diensten gaan aanbieden. De verwachting is dat de deuren medio oktober officieel zullen worden geopend. Ton Lamet is als directievoerder belast met de regie van het nieuwe project, dat in opdracht van de Samenwerkende Apotheken Naaldwijk/Honselersdijk gerealiseerd wordt. “Het oorspronkelijke gebouw De Kandelaar dient als uitgangspunt waar omheen in het verleden een ruimtelijke ‘schil’ is aangebracht. Door het aanbrengen van nieuwe gevels krijgt het gebouw een totaal andere uitstraling”, aldus Lamet. “Na de realisatie zal er een gezondheidscentrum staan met regionale allure. Een representatief gebouw waar diverse spelers op het gebied van gezondheidszorg zich zullen vestigen en gaan samenwerken. Bij binnenkomst in de centrale entree kan de bezoeker kiezen voor een bezoek aan apotheek De Eenhoorn, huisartsenpraktijk De Woerd/Van Gulik of fysiotherapiepraktijk Westland. De verhuizing is voor met name de apotheek, nu nog gevestigd aan de Secretaris Verhoeffweg, een enorme verbetering. Sinds 1988 zijn daar nauwelijks aanpassingen mogelijk geweest vanwege ruimtegebrek. De nieuwe apotheek van apotheker Marike Hasperhoven zal ruim twee keer zo groot zijn met daarin alle faciliteiten dieook in de apotheek aan de Stokdijkkade te vinden zijn. In het voormalige kerkgebouw wordt een verdieping aangebracht waar huisartsenpraktijk ZorgHoekWestland, Van der Spek Podologie en Logopediepraktijk P. Helderop zich zullen vestigen. Voor de overige ruimtes zijn wij in onderhandeling met potentiele huurders”.

Veel voordelen
Het idee voor een nieuw gezondheidscentrum leeft al zo’n vijf jaar bij apotheker Toine van Tuijl en huisarts Redel. “Het zoeken naar een geschikte locatie vergde veel tijd. Zo zijn er diverse plaatsen bekeken, waaronder de oude Dalton-Mavo en de Watertoren. Ook de nieuwe locatie Hogeland is een serieuze overweging geweest. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor het verbouwen/aanbouwen van De Kandelaar. Een locatie in het hart van het centrum, die ook vanwege de parkeergelegenheid als meest geschikt uit de bus kwam”, aldus de Naaldwijkse huisarts, die wijst op moderne technische toepassingen zoals een klimaatplafond dat zorgt voor een gezond en prettig binnenklimaat. “Het zal vreemd zijn om na zoveel jaar vanuit de privésituatie (Kleine Woerdlaan, red.) gewerkt te hebben nu naar ‘je werk’ te gaan. Maar toch een geweldige uitdaging voor collega’s Van Duijvenboden, Van de Weg, Van Gulik en ondergetekende”. Ook fysiotherapeut Elibert Hoogkamer maakt deel uit van de ‘denktank’ en kijkt uit naar het moment dat fysiotherapiepraktijk Westland een nieuw onderkomen krijgt: “We zijn al 36 jaar op dezelfde locatie gevestigd aan de ’s-Gravenzandseweg. De beslissing om naar De Kandelaar te gaan verhuizen was niet moeilijk, de voordelen zijn enorm. Denk alleen maar aan de korte lijnen tussen alle behandelaars en apotheek. Het moet een verademing zijn om straks snel te kunnen schakelen en alle administratieve afhandelingen direct te kunnen uitvoeren. Tijdwinst, niet alleen voor ons als zorgaanbieders, maar zeker voor de patiënt die voor alles op één adres terecht kan”. Voor het bijzondere ontwerp van het nieuwe gezondheidscentrum is ‘HET architectenbureau’ verantwoordelijk. De inrichting bij de centrale toegang zal zeker opvallen. Op prominente plaatsen zal er kunst uit de wetenschap te zien zijn, gebaseerd op het afweersysteem van de mens. ‘Details’ die het nieuwe gezondheidscentrum zeker tot een aanwinst zullen maken voor de regio.