Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 25-09-2019 Auteur: Peter Keijzer
Kraamverzorgende Inge van Velden kiest voor wasbaar luieren

Kraamverzorgende Inge van Velden kiest voor wasbaar luieren

Haar interesse voor verschillende soorten luiers ontstond tijdens de opleiding Natuurlijke Kraamzorg die de Naaldwijkse volgt in Zeist. In haar onlangs afgeronde scriptie zet ze voor- en nadelen van wasbare luiers en wegwerpluiers naast elkaar. Uiteindelijk werd Inge duidelijk dat de wasbare luier veel voordelen biedt en mogelijk een come-back te wachten staat.

“Er zijn verschillende redenen waarom ik voor wasbare luiers zou kiezen. Een daarvan is kostenaspect. De aanschaf in één keer is een hele uitgave maar is wel eenmalig tot aan de zindelijkheid. Ook is uit onderzoek duidelijk gebleken dat kinderen eerder zindelijk zijn met gebruik van wasbare luiers. Ondanks de extra wasjes is wasbaar luieren beter voor het milieu. Het feit blijft dat het extra tijd van je vraagt, maar dat is een kwestie van plannen. Omdat wasbare luiers van katoen, bamboe, hennep, wol of een combinatie hiervan worden gemaakt zal het de tere babyhuid zo weinig mogelijk belasten. Mocht de tere huid toch geïrriteerd zijn dan kan een plukje heilwolle wonderen verrichten. Heilwolle is gewassen schapenwol waar van nature lanoline (wolvet) in zit. Bij een aangedane huid leg je een plukje wol tussen de billen en de luier, dit zorgt voor een luchtlaagje waardoor de urine niet meer tegen de billetjes aankomt. Bovendien ondersteunt de lanoline het natuurlijk herstelproces van de huid”.

Twee systemen
Alle wasbare luiers zijn te verdelen in twee systemen, waarbij het onderscheid zit in het absorberende deel. Inge: “Het meest makkelijke eendelige systeem en ook duurste systeem is de All-In-One. Dit is een luier bestaande uit een vochtwerend deel aan de buitenzijde met een absorberende inlegger. Je kan deze vergelijken met een wegwerpluier. Je deponeert deze in zijn geheel na de verschoning in je luieremmer om te wassen. Bij het tweedelige systeem is het absorberende gedeelte en het vochtwerende gedeelte los van elkaar. “Dit systeem kent diverse varianten van duur naar goedkoop. Zo heb je een voorgevormde luier, en een ongevormde luier. Het tweedelig systeem is goedkoper en je kan verschillende merken en materialen combineren met elkaar”.

Uitproberen
Bij interesse bestaat de mogelijkheid om wasbare luiers uit te proberen en een pakket te huren. Inge: “In zo’n pakket zitten alle systemen die mag je allemaal uitproberen, aanraken en bekijken. Zelf ben ik zeer enthousiast geworden over wasbare luiers maar nog nauwelijks wasbare luiers tegenkomen in mijn werk als kraamverzorgende. Ik heb daarom besloten om via e-mail info@lieverwasbareluiers.nl informatie te verstrekken aan mensen die er meer over willen weten. Op deze wijze kan ik meer mensen bereiken en een eerlijk verhaal vertellen over het gebruik van wasbare luiers in het dagelijks leven.”

Bron: Inge van Velden / info@lieverwasbareluiers.nl