Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 26-09-2019 Auteur: Peter Keijzer
Esther Croes (Trimbos): ‘Stoptober is ideale oefenperiode om te stoppen met roken’

Esther Croes (Trimbos): ‘Stoptober is ideale oefenperiode om te stoppen met roken’

Veel rokers zullen de maand oktober, ook wel Stoptober genoemd, aangrijpen om een serieuze poging te doen te stoppen met roken. En ze staan niet alleen. Artsen, overheid, de maatschappij en zorgverzekeraars slaan de handen ineen om het aantal rokers drastisch naar beneden te brengen. Bovendien is persoonlijke begeleiding bij de huisarts per 1 januari 2020 gratis en gaat dit niet meer af van het eigen risico.

Omslag
Oktober is dus DE maand om een serieuze poging te wagen te stoppen met roken. Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut: “Onlangs heeft staatssecretaris Blokhuis het preventieakkoord in de Tweede Kamer verdedigd. Een omvangrijk plan dat zelfs een aantal politieke partijen nog niet ver genoeg ging. Naast de plannen van de beleidsmakers wordt er in de gehele maatschappij gewerkt om het roken te ontmoedigen; sportterreinen en perrons zijn of worden rookvrij en dat geldt zelfs voor de wachtrij van de Efteling. Ook steeds meer (huis)artsen geven uitgebreid advies en begeleiding om te stoppen. Er ontstaat een algeheel bewustzijn hoe schadelijk het is en hoe we jaren door de tabaksindustrie voor de gek gehouden zijn”, aldus Croes, die benadrukt dat we in Nederland slecht op de hoogte zijn van wat je allemaal van roken kunt krijgen. “Gelukkig is er een omslag gaande. De overheid komt met een aantal nieuwe campagnes die gericht zijn op de jeugd, de startende rokers maar ook de verstokte rokers. Accijnsverhogingen zullen zeker volgen en ook werken; in Australië rookt nog maar 12% van de bevolking, met uitschieters naar beneden naar 6%. Daar kost een pakje sigaretten (omgerekend) dan ook € 25,-.

Ondersteuning
Waarom juist oktober als stopmaand? “Veel mensen starten op 1 januari met goede voornemens, zoals stoppen met roken. Maar stoppen is lastig en vaak zie je dat er meerdere pogingen nodig zijn. Om vast te oefenen is Stoptober in het leven geroepen. Vier weken is een overzichtelijke periode en veel mensen zijn verrast dat het ze lukt om tijdelijk te stoppen. Dat maakt definitief stoppen in januari een stuk makkelijker”, aldus Esther die aangeeft dat er goede hulpmiddelen zijn om te stoppen. “Het belangrijkst is ondersteuning of coaching waarin je gewezen wordt op de valkuilen en hoe je die kunt vermijden. Het leren inzien wanneer het fout dreigt te gaan. Eenmaal rookvrij zul je zien dat je conditie vrij snel verbetert. Wandelen of sporten wordt een stuk makkelijker en dat voorkomt meteen dat je in gewicht aankomt”, aldus Esther. “Het fijne van Stoptober is dat je niet de enige bent die stopt. Tienduizenden andere rokers staan voor dezelfde moeilijke momenten, en samen sta je sterk”.

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij. Kijk voor meer informatie op www.stoptober.nl Ook kun je daar de gratis Stoptober app downloaden.