Groot- regionaal huis-aan-huisblad voor Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland met het laatste nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Datum: 22-02-2019 Auteur: Peter Keijzer
Bart Duijvesteijn: ‘Groeiende behoefte voor nazorg regionale kankerpatiënten’

Bart Duijvesteijn: ‘Groeiende behoefte voor nazorg regionale kankerpatiënten’

Patiënten die (uit)behandeld zijn lopen vaak tegen een muur van onbegrip op, daar waar het gaat om de gevolgen van bestralingen of chemotherapieën bij diagnose kanker. Maar veel Westlanders hebben een bepaalde schroom om hulp te zoeken na een periode die een enorme impact heeft op de psyche. Het ‘zelf oplossen’ zit in het DNA van de streek maar leidt vaak niet tot het gewenste herstel. De drempel om hulp te zoeken en te krijgen moet weg, vindt voorzitter Bart Duijvesteijn namens de onlangs opgerichte stichting NaZorg Westland.

De oprichters van de stichting zijn allen direct of indirect geconfronteerd (geweest) met kanker. Als geen ander weten zij hoe moeilijk het is om de maatschappelijke weg teug te vinden. Bart: “Men komt in een vacuüm terecht, vaak onwetend waar te beginnen. Wij willen met onze stichting streekgenoten de weg wijzen en hulp bieden. Binnen onze stichting zijn twee cliëntondersteuners met een oncologische achtergrond actief die kijken naar factoren die invloed hebben op het herstel zoals lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Je kunt dan denken aan coaching op het gebied van beweging (fysiotherapie), voeding (diëtiek) en uiteraard het zoeken naar mentaal evenwicht (psychologie). Met een sociale kaart wijzen we de weg naar zorgprofessionals die hulp bieden en die van ons een gelimiteerde vergoeding krijgen. Onze doelgroep is zo breed mogelijk, we sluiten niemand uit. Vaak zijn het mensen die alleenstaand zijn, hun werk verliezen, kortom zij die een stabiele thuisbasis missen. Ook willen we deze zorg mogelijk maken voor cliënten die dit niet (volledig) van hun zorgverzekering vergoed krijgen”.

Instanties ontlasten
De doelstelling voor de komende periode is helder. “Ons streven is om in het eerste jaar zo’n 25 procent van alle doorverwijzingen onder onze hoede te krijgen. Per jaar zou dat aantal moeten oplopen, wetende dat we in een groeiende behoefte voorzien. We proberen de mensen zo snel mogelijk in de maatschappij terug te krijgen. Het op eigen kracht weer door kunnen gaan is zo belangrijk voor ze. Je moet zomaar een paar jaar voor herstel uittrekken. Deze groep mensen hebben fysiek maar ook psychisch veel achterstand opgelopen en kunnen onze hulp goed gebruiken”, zegt Bart, die hoopt dat stichting Nazorg Westland een begrip zal worden in Westland. “Zorgverleners in de ziekenhuizen in de regio, cliënten en aanbieders op het sociale domein kennen ons al. We hopen met onze stichting instanties zoals huisartsen, ziekenhuizen en gemeenten te ontlasten. Zij hoeven minder zorg te verlenen als NaZorg Westland goed geïmplementeerd is in het Westland”.

Tourmaletkamer
De nieuwe stichting heeft als thuisbasis het Inloophuis Carma. “De bijbehorende schuur is omgetoverd tot een gezellig onderkomen met op één van de wanden de Tourmalet, de berg die elk jaar het decor is voor talloze wandelaars en fietsers die kankerpatiënten willen steunen en weggevallen familieleden, vrienden of bekenden willen herdenken door met maximale inspanning de top te bereiken. De financiering alsmede een aantal andere kostenposten komen voor rekening van Team Westland. In ‘de Tourmalet’ ontvangen wij de cliënten die ook eventueel thuis bezocht kunnen worden”, aldus Duijvesteijn, die samen de verhalen en behoeften van patiënten kent. “We hebben diverse keren met o.a. mijn vrouw Dorien en zwager Frans (als survivors) ‘Walk to the Tourmalet’ gedaan. Samen met al die anderen die door deelname gedenken maar ook voor een enorm geldbedrag gezorgd hebben. Helaas is mijn zwager, die ook betrokken was bij de oprichting, onlangs overleden. Daarom zullen we nog één keer de tocht naar de top gaan maken”. Voor het volgend jaar heeft de Honselersdijker een nieuwe uitdaging bedacht: een sponsor-wandeltocht in de bergen van Maleisië. Zo’n 25 tot 30 personen zullen in februari voor het goede doel gaan wandelen en 25 kilometer per dag afleggen. De training zal dit najaar van start gaan. Voor meer informatie kijkt u op www.nazorgwestland.nl